27 Mayıs’dan 12 Eylül’e

27 Mayıs Da Sorgulanmalı

Ahmet Er: 27 Mayıs da sorgulanmalı ifade vermeye hazırım

2012 yılında bir gazeteye açıklamalarda bulunan 14’ler den 27 mayıs darbesini yapan  Milli Birlik Komitesi üyesi emekli Binbaşı Ahmet Er , daha öncesinde yayınlanan 27 Mayıs’dan 12 Eylül’e HATIRALARIM adlı kitabında bütün olayları tüm çıplaklığı ile anlatmıştı.

Şu anda 88 yaşında olan Ahmet Er’in hatıraları ve dünya görüşünü dilimiz döndüğünce anlatmaya çalışacağız.

Ahmet Er’in dilinden Hayat Hikayesi:

1927 yılında Manisa ilinin Akhisar İlçesi’nin Sünnetçiler Köyü’nde doğmuşum. Ailem Horasan’dan gelen Anadolu’nun fethine iştirak eden Türk boylarındandır. Geçmişten günümüze kadar naklen gelen bilgilere göre soy kütüğümüz Şeyh Ahmet Yesevi’ye Ahmet Yesevi’den de İmamı Ali Rıza’ya uzanır. Şeyh Ahmet Yesevi Kazakistan’ın Yese (Türkistan), İmamı Ali Rıza İran’ın Meşhed şehrinde medfundur.
İlkokulu doğduğum köyde, ortaokulu da Akhisar’da tamamladım. Buraya kadar geçen zaman içinde birçok hatıralarım vardır. Bu çocukluk hatıralarımdan ilginç olanları aktaracağım.
1940’lı yıllarda ortaokul öğrencisi iken köyümüzde milli ve manevi değerlere bağlı bir gençliğin gelişmesi için Sünnetçiler Köyü Gençler Birliği’ni kurdum. Hukuki değeri olmayan bir de tüzük hazırladım. Hatırımda kalan maddeler şunlardır:
1. Cumartesi günü bayrak çekilirken Pazar günü bayrak inerken bütün gençler merasimle çeker ve indirir.
2. Sigara ve içki içmek yasaktır.
3. Düğünlerde kadınların, kızların kendi aralarında yaptıkları eğlenceler ve oyunlar gizli veya açık seyredilemez.
4. Gençler Birliği köyde milli ve hamasi temsiller sahneye koyar.
5. Düğün sahiplerinin Gençler Birliği’ne verdiği hediyeler paraya çevrilir, Gençler Birliği bütçesine aktarılır.
6. Gençler Birliği köylüler arasındaki yardımlaşmaya ve dayanışmaya katkıda bulunur.
7. Gençler Birliği üyelerine kitap okumak için imkan sağlar. Gençler Birliği’nin bir kütüphane sorumlusu da vardır.
8. Düğünlerde Seymen sekilir, milli oyunlar oynanır.
Bir gün Gençler Birliği’nden bir üye geldi ve “Cumartesi, Pazar günleri Bayrak selamlamayı mecbur koşmuşsunuz. Pazar günleri bir müşkülümüz yok fakat Cumartesi günleri çiftte oluyoruz, çifti bırakıp geliyoruz. Acaba Bayrak selamlamada Cumartesi günleri müsait olanlar gelirler diye bir değişiklik yapabilir misiniz?” teklifinde bulundu.
Buna göre tüzükte bir değişiklik yapıldı. Gençler Birliği nesilden nesile bazı aksaklıklar ve kopukluklarla devam etti. 1969 yıllarında Ülkü Ocağı’na dönüştü. Türkeş köye gelişlerinin birinde Ülkü Ocağı’nı ziyaret etti ve kendileriyle sohbet etti.
Köyde ilginç olan hatıralarımdan biri de şudur:
Ortaokula gidiyordum. Yazları köyde çalışır kazandığım parayı okulda harçlık yapardım. Gene bir yaz tatilinde 75 kuruş yevmiye ile burçak yolmaya gidiyordum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!