GElenekçiler: Evet Yenilikçiler: Hayır
GELENEKÇİLER: EVET
YENİLİKÇİLER: HAYIR
FP’nin adı, hükümet içindeki sıkıntıları “Erbakansal kazanca dönüştürme partisi”ne çıkmıştı nice zamandır. Her krizin, bunalımın kendi destekleriyle aşılmasının yolunu, Erbakan’ın siyasi yasağının kaldırılmasına çıkartıyorlardı. Bir tasarı mı yasalaşacak, FP’nin buna “evet” demesi için 312’inci maddenin değişmesi gerek… FP’nin desteği için anayasa değişikliği mi söz konusu, yoksa Erbakan Hoca üzerindeki siyaset yasağının kalkması mı lâzım önce. Hoca siyaseten serbest olsun gerisi kolay. Üç–beş değişikliğin lâfı mı olur!
FP’nin 5+5 formülüne destek şartının başında yine Hoca’nın 312 zincirinden kurtulması vardı. FP, tartışmalar başladığından buyana, bu yöndeki görüşlerini dile getiriyordu. Ancak, 14 Mayıs kongresine doğru işleyen süreç, parti içindeki “tek sesliliği” de bozuyordu. Yenilikçi–gelenekçi ayrımı, liderlik yarışına dönmeden önce partinin tavrı konusunda da bariz bir şekilde kendini gösterdi. Erbakan’a (pardon!!!) Kutan’a rağmen FP’den aykırı oylar çıkacaktı.
FP’nin yenilikçileri her şart altında “hayır” oyu verilmesinden yanaydı. Başını Oğuzhan Asiltürk’ün çektiği gelenekçiler ise, teklifin şu halini de kazanç olarak görme eğilimindeydiler. Asiltürk ve Bülent Arınç, evet–hayır için sert biçimde tartışma moduna girmişlerdi bile..
Yenlikçiler, koalisyon ortaklarının getirdiği paketi toptan “hayır”lamakla, asıl “Biz Necmettin Erbakan’ı istemiyoruz, büyük kongre öncesi Hoca’nın elini ayağını serbest hale getirecek her değişikliğe kesinlikle karşıyız” demek istiyorlardı . .
Yenilikçiler’in bu yaklaşımlarının Demirel’e yansımasına gelince… FP’nin desteği olmaksızın 5 Nisan’da arzulanan sonucun alınamayacağı artık iyice ortaya çıkmıştı. Ne Ecevit, ne de Bahçeli liderler zirvesinde ANAP genel başkanından alacakları taahhüde de bel bağlayabilirlerdi artık. Nitekim, MHP liderine yakın kişiler hesap yaparken “ANAP’tan en çok 25 oy gelir, diye bakmak gerçekçilik olur” görüşünü saklamıyorlardı. FP’de de, Erbakan’ın grubun yarısından fazlasını kontrol edemeyeceği açıktı. Bu durumda, 101’inci maddede yapılacak değişikliğin DYP’nin ilk turdaki ikircikli tavrını terk etmesi, MHP ve DSP’de toplam firenin asgariye indirilmesi halinde gerçekleştirilmesi zor da olsa imkânsiz değildi.