Güncel

Hat Sanatı

Hat Sanatı

Osmanlı İmparatorluğu dönmelinde sıkça kullanılan ama günümüzde birkaç usta isim tarafından yapılan hat sanatı, daha önceden belirlenmiş bir yazının sanatçıya göre uyarlanmasıdır. Köklerimize özgü bir sanat dalı olmasına rağmen, günümüzde korunmaya çalışılan kültür eserleri arasında yer alır. Hat sanatının yapılışı, büyük ustalık gerektirir. Çünkü klasik harflerden yeniz şekiller çıkartma temeline dayanır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde ilk olarak resmi yazışmalarda kullanılan Hat sanatı, daha sonraki yıllarda; kervansaray, cami, minare süslemelerinde kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde ise dekor amaçlı duvarları süslemek için tercih edilir. İslami, Arap, Pers, Çin ve Batı hat sanatı gibi çeşitleri mevcuttur.

Hat Sanatı Nasıl Yapılır?

Amatörce Hat sanatı yapmak imkânsızdır. Bu sebeple usta bir Hat sanatçısından, yani hattattan ders almak gerekir. Hoca eşliğinde öğrenilen figürler, hayal dünyasında şekillendirilerek daha farklı bir boyut kazanır. Bu sanat dalı ile ilgilenen pek az sayıda sanatçı kaldığı için, hayal dünyası geniş sanatçıların eserleri, günümüzde oldukça değer görmektedir.

Hat sanatının adım adım yapılışı şu şekilde özetlenebilir;

  • İlk işlem olarak hat sanatı yapılacak kalemin, yani bambu kaleminin açılması gerekir. Bu işlem için maket bıçağı kullanmak mümkündür. Yazının inceliği ve verilecek şekiller, kalemin ebatlarını belirleyecektir. Açılan kalem zımparalanır.
  • Hat sanatı için özel boya, hazırlanır.

Daha önceden belirlenmiş harfler, zemine hayali olarak şekillendirilir. Şekillendirme esnasında, hattatın becerisi ön plana çıkar. Harflerdeki kalınlaşan ve incelen bölgeler, yazının kenar süslemeleri, tamamen sanatçıya bağlıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!