Yaşam

Kanserde Erken Tanı

Kanserde Erken Tanı

Her geçen gün artış gösteren kanser vakalarının, birkaç yıl içinde daha fazla artacağı hatta her 3 kişiden birinin kanser olacağı yönünde tahminler yapılmaktadır. Kanser hastalığının kesin tedavisi henüz bulunmasa da günümüzde birçok kanser türü erken tanı sayesinde tedavi edilebilir. Özellikle rahim ağzı kanseri ve meme kanseri gibi kadınlarda sıkça görülen kanser türleri, uygulanan bazı tedaviler ve moral sayesinde önlenebilir. Fakat kanserli hücrelerin erken fark edilebilmesi için düzenli doktor kontrolü şarttır. Her il ve ilçede bulunan sağlık kuruluşları, kanser vakalarında erken teşhis için aktif olarak hizmet verir.

En Sık Görülen Kanser Türleri

Meme kanseri; meme içindeki dokularda beliren kitleler, kısa süre içinde kansere dönüşür. Bazen koltuk altına bazen ise süt kanallarının içine yerleşmiştir.  Meme içindeki kanserli tümörün boyutu, tümörün biyolojisi ve lenf bezlerinde metastazı araştırılarak, uygun tedavi şekli belirlenir. Meme kanserinde erken tanı tedavinin başarı şansını %90’a kadar çıkartabilmektedir.

Bağırsak kanseri;  genetik geçmişin yanı sıra, beslenme tarzı gibi dış etmenlerin etkisi ile ortaya çıkan bağırsak kanseri, kısaca bağırsak bölgesinde kanserleşen poliplerdir. Düzenli aralıklar ile yapılan Kolonoskopi, poliplerin erken dönemde fark edilip, kansere çevirmeden alınması için fırsat yaratır. Kolonoskopi, yani kanser tarama işlemi sayesinde, bağırsak kanseri tedavisinde %70 oranında başarı sağlanmıştır.

Akciğer kanseri; sigara kullanımına bağlı olarak her geçen gün artış gösteren akciğer kanseri, sık görülen kanser türleri arasında yer alır. Geçmişte akciğer kanseri tedavisinde başarı şansı oldukça düşük olmasına rağmen, günümüzde tedavinin başarı şansı oldukça artmıştır. Uzun süre devam eden öksürük, hırıltılı nefes alma ve öksürük sırasında kan gelmesi gibi belirtiler ile ortaya çıkan sinsi hastalığı önlemek için, düzenli check-up yaptırılması ve belli aralıklar ile akciğer filmi çektirilmesi gerekir. Günümüzde, akciğer kanserinde erken tanı %30-60 oranında tedavi şansı yaratmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!