TİP’in Kavgalı Ankara İl Kongresi ve Genel Merkez Baskını
TİP’in Kavgalı Ankara İl Kongresi ve Genel Merkez Baskını
TİP 4. Büyük Olağan Kongresi’ne hazırlanırken kavgasız ve patırtısız ilçe ve il kongreleri geçmeyecekti. Partinin kongre yapmış olduğu çoğu yerlerde TİP’e hakim olan Aren–Boran liderliğindeki EMEK grubuyla MDD’ciler olarak adlandırılan, çoğu yerde TİP yönetimine karşı ittifak yapan ASD ve PDA taraftarları karşı karşıya gelmişler ve kavgalarla sonuçlanan çatışmalara girmişlerdir. İstanbul, İzmir, Antalya, Samsun ve benzeri illerdeki kavgalı kongrelerden sonra esas fırtına 12–13 Eylül 1970 günü Ankara’da yapılan il kongresinde kopacaktı.
TİP içerisinde Devrimci TİP Komitesi adıyla çalışmalarını sürdüren MDD taraftarları Ankara il kongresine büyük önem vermişlerdi. Fakat TİP genel merkezi aralarında Mahir Çayan, İlhami Aras, Zahir Koçak, Tangör Çakıroğlu ve Ruhi Koç’un olduğu grubu “Devrimci TİP Komitesi adı altında parti tüzüğüne aykırı olarak komite kurulması, TİP’in tüzüğünü programını benimsemeyen, onları yanlış bulan ve bunlardan dolayı partinin merkez yöneticilerine karşı olan, parti binalarını basan, parti mallarını alıp götüren, parti görüş ve çizgisine karşı olmaktan” dolayı parti tüzüğünün 43. maddesi gereği 12 Eylül 1970 Cumartesi günü partiden ihraç eder. TİP’den ihraç edildiğini öğrenen Dev–Genç’in beyin takımından gençlik lideri Mahir Çayan yanına aldığı Yusuf Küpeli, Ertuğrul Kürkçü, Şaban İba, Zihni Çetiner, Nasuh Mitap, Hüseyin Cevahir gibi kalabalık bir grupla bir gün sonra TİP Ankara il kongresinin yapılmakta olduğu Ulus Konak Düğün Salonu’nun kapısına gelerek kongreyi basmaya çalışır. Çayan ve arkadaşlarıyla TİP’in görevlendirdiği görevliler arasında karşılıklı sloganlar ve akabinde yumruklar atılır. Çayan ve arkadaşları salona girmeye çalışırken MDD yanlısı gruplardan PDA’cıların lideri Doğu Perinçek kürsüde bir konuşma yaparak TİP yönetimini eleştiriyordu. Güvenlik güçlerinin müdahalesi ve genel merkez yanlısı her kongre öncesi özel güvenlik görevlisi gibi giymiş oldukları parti gömlekleri ve ellerinde sopalarla MDD yanlılarıyla kavgalara hazırlıklı olan SGÖ’lüler Mahir Çayan önderliğindeki MDD taraftarlarını püskürtmüşlerdi.
Çayan ve arkadaşları il kongresinden sonra toplu olarak Sıhhiye’den Mithatpaşa caddesindeki TİP genel merkezine hareket ettiler. Parti genel merkezini basan Mahir Çayan ve arkadaşları TİP genel başkanı Şaban Yıldız’ın da odasına girmişlerdi. Burada Genel Başkan Yıldız’la kısa süren tartışmadan sonra bir kısım parti görevlilerini tartakladıktan sonra partiden çıkmışlardı. Yolda olaylardan habersiz bir şekilde genel merkeze doğru gelen Sadun Aren’le karşılaştılar. Aren–Boran muhalefeti diyerek karşı çıktıkları oportünizmin temsilcisi olarak gördükleri partinin önemli isimlerinden biri olan Sadun Aren’e oportünist diye saldırarak kafasını sert bir cisimle yarmışlar ve bu esnada Sadun Aren’in Walter marka tabancasını da almışlardı. Tekrar genel merkez binasına Aren’i döverek sokan Çayan ve arkadaşları Yıldız ve Aren’i aynı odaya hapsetmişlerdi. Aren ve parti genel başkanı Şaban Yıldız donup kalmışlardı. Mahir Çayan, arkadaşlarının Aren ve Yıldız’a daha fazla zarar vermemesi ve daha vahim olayların önüne geçmek için bu sefer arkadaşlarına bağırarak “odadan çıkmayan polistir” diyordu. TİP genel merkezini basan grup buradan çıktıktan sonra SD yanlılarının dergisi EMEK ile Aren–Boran ekibinin muhafızlığını yapan SGÖ’nün bulunduğu binayı da bastılar ve tahrip ettiler. EMEK ve SGÖ’lülere ait daktilo, teksir makinesi ve birçok evraka da el koyarak yanlarında götürmüşlerdi.
Türk Sosyalist Hareketi’nde devrimci şiddet TİP genel merkez baskınıyla dahada gelişecek, kendini gösterecek kavgalı yumruklu kongrelerden genel merkez baskınına ve talanına gelinecekti.
MDD stratejisini savunan, ASD ve Kurtuluş dergisi etrafında toplanan Mihri Belli ve Mahir Çayan ittifakı, TİP kongrelerinin kazanılması için her yola başvurup, TİP yönetiminin yaptıklarına karşı mücadeleyi, kaba kuvvet uygulamaya indirgedi. Kongrelere saldırılar düzenledi; işi, parti merkezlerini basmaya kadar vardırdı. Bu baskınlarda daktilolara el koydular ve eşyaları alıp götürdüler. TİP yönetimini devrimci şiddetle yola getireceklerini savundular.
Mahir Çayan TİP genel merkezi baskınıyla ilgili ASD’nin Ağustos 1970 tarihli 22. sayısında “TİP içinde ki mücadelede nereye geldik” başlıklı bir yazı yazarak kendisinin de içinde yer aldığı baskını açıkça savunmuştu.
MDD’cilerin yayın organı Aydınlık Sosyalist Dergi’nin Ekim 1970 tarihli 24. sayısında TİP genel merkezinin basılması “oportünizme karşı devrimci şiddete başvurmak yanlış mıdır?” başlıklı yazıda savunuluyordu.